pelik tapi benar.

kadangkadang, aku pelik juga dengan perangai manusia yang seolaholah tak tahu nak bersyukur.. bila diberi peluang, selalu salah guna peluang, dan kadangkadang terover guna peluang tu.. bukan nak kate aku seorang yang perfect, TAK SEKALIKALI ! tapi kan, at least, aku takde la nak berkurang ajar dgn orang len bila tak puas hati.. sedih. ase cam annoying giler bila tengok perangai manusiamanusia yang berpelajaran especially, bertindak tak serupa dgn ilmu yang kat dada.. selalu saje bila dapat peluang untuk komplain pasal apeape, selalunya, benda yang takde pape pon nak komplain.. benda kecik je kot.. it's oke la kalo benda tu disuarakan secara berhemah, penuh dengan adab dan tatasusila.. tapi, lagi la kalo benda tu disuarakan secara rude.. adoi~ ase nak bgn pegi lempang tros individu tersbt! hmmm.. agak agak ah.. sebelum kita nak suarakan apeape aduan, kat manepon kita berada,, kita kena tahu nak tujukan kepada siapa.. oke, let say, kita ada sesi bersama pengetua,*let say  kalo kat sekolah *.. kalau dapat chance dalam program yang boleh kita menyuarakan ape2 sahaja, let say kita nak sentuh pasal kerosakan facilities,, yes. kita adukan kerosakan pada pengetua, tapi, kalo kita nak tegur, atau nak marah2 pada ketidaklengkapan facilities tu, jangan la hang cakap kasar2 dengan pengetua , tapi, marahlah pelajar,  yang bertanggungjawab secara langsung terhadap kerosakan tersebut.. tapi, still, u've to mind ur manner kalo nak tegur orang.. tegas, tapi bukan kurang ajar.. ape yang paling penting, korang janganlah dok asyik pkir ttg kekurangan, acu pikir kemudahan dan kebaikan yang korang dah dapat.. jgn tanya apa sumbangan negara atau institusi kepada anda, tapi tanyalah apa sumbangan anda kepada negara atau institusi.. lagi satu, asyik2 dok komen itu dan ini,, program buang masa lah, program xde manfaat lah.. tempat wat program tak selesa lah.. itulah inilah.. hey.. mana anda tahu semua tu?? boleh tak sekali sekala kita hargai apa yang orang nak bagi kat kite? boleh tak sekali sekala kita cuba untuk fikir betapa penat lelah orang yang bekerja untuk menjayakan sesuatu program? boleh tak kita hargai masa yang telah mereka korbankan? boleh tak jangan asyik nak pentingkan diri sendiri?? hidup kita bermasyarakat.. kalau kita semua boleh capai wehdatulfikr,, kesatuan fikiran, dan bagi sepenuh komitmen atas semua perkara, takkan wujud benda yang buang masa, baru tak wujud semua yang anda nampak tak elok.. tak bagi benefit kat anda.. sebab, tu semua terpulang kepada kita sama ada nak ambik benefit dan segala kebaikan yang ada, bukan sibuk nak cari kekurangan atas segala benda. THINK POSITIVE! ingat, kita kalo ada ilmu saje tak cukup.. kena ada hikmahnya juga.. ayat moden sekarang, hikmah ni lebih banyak kepada kemahiran insaniah ataupon orang inggeris kate softskill.. so, untuk lengkapkan diri anda, anda tak jumpa benda tu lam kelas, anda tak jumpanye.. tapi, anda akan jumpa kalau anda mampu bukak hati anda seluasluanya.. perhatikan dan fikir ttg semua bnda yang berlaku, gunakan mata hati anda. gunakan akal waras anda.. tapis semuanya dengan iman dalam dada... kalau anda mampu ubah tabiat2 buruk anda, nah.. barulah anda benarbenar seorang yang BERPELAJARAN! janganlah nampakkan sangat anda seorang yang TERpelajar.. nampak sgt tak ikhlas belajar kan2?? dah name pon TER.. cam aksi salah je kan?? so, mind ur manner.. ingatan ni bukan utk korang, yang baca tulisan ak saje, tapi untuk diri sendiri jugak.. so, asenya nak undur diri dah.  fuh3~ letih betol nk bncang sal bnda ni.. panas2~~
fuhhh~~ geghe etek! huh. 

so,
dats all.. mohon maaf, andai tersalah kate tersilap bicara, andai terlalu lantang.. andai terluka hati kecil anda.. maaf banyak2.. niat cuma satu, untuk membetulkan kebiasaan anda.. biasaka yang betul, betulkan yang biasa ye.. 
ma'assalamah =)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_