class punye citer

Nak share something untuk kelas hari ni, bertarikh 7JULAI2011




.. Seperti yang sir hasib dah janji, mggu ni dia nak buat quiz1.. Maka aku yang hanyut dengan  novel dan buku2 yang baru dibeli masa pesta buku tu pon, jelling-jeling je la nota2 computer sc,, hakhak. . Dasar! Then, tadi, masa kelas, berjalanlah quiz tersebut~ tengok soklan, haih. Sebbek bulat2 je. Semua 10soalan, 6 soalan objektif dan 2 soalan subjektif, yang subjektif tu dua markah setiap satu~ then, jawablah.. Bla3.. 
“ nak guna toyol boleh, tapi kalo saya dapat tangkap toyol awak siaplah! “ 
uish, keros beno amaran yang disambut gelak dari seluruh kelas,



 “ alaaah sir~~~ “
 berlalulah 10 minit pertama, ada dalam 20 minit lagi sebelum masa habes, Nampak je muka student dia cam menonyang, dok menggaru-garu sana sini,, dok mengeluh,,

“ korang baca ke tak ni?? “
 “bace~~ tapi tak ingat!! “
 “sir,, buses ni ape? “
“buses tu, macam bas kunyit korang la~ “
*bas kunyit @ van kunyit tu ialah kenderaan yang student uitm dungun guna nak kuar ke Bandar atau ke stesen bas atau ke mana2 sahaja, bayaran tertakluk kepada jarak perjalanan =) *
 “ alah, sir, kite siyes dy maen2” actually, sir tu memang dh bagi klu, bdk tu je yang tak faham..
 “err, sir.. Computer uses ni same ke dgn computer user? “
 “sir,, komponen lam cpu ni ape ye?? Yang mana satu?? “
 ‘ eih.. Ape la.. Sedih saye ajar awak2 ni.. Tanya paham ke tak, kate paham.. Bace ke tak, kate bace.. “
“alaah sir,, dah baca tapi tak ingat,, ngee~ “
“ hmm.. Oke la.. Open your note”
 “ HAH???????” Semacam tak percaya je katakata keramat tu kuar dari mulut sir hasib..
“open your note.. Open your note”
“sir, betol ke???”
 “sir janganlah men2,, tapi tak bagi tengok note, sekarang srh bukak??” Terkeliru sudah,, aku pon menyampuk,
 “alah, dah sir bagi bukak, bukan je la.. Hehe”
 maka bunyi kertas2 diselak pon jelas kedengaran.. 
  “ quiz1 je saya bagi bukak note tahu, nnti quiz 2 takde dh.. Make sure dapat markah penuh! “
 “yeay2, sir baek!! "
 maka,, masa pon tamatlah~
“ dah siap??”
 “kejap sir, kejap! “
 “ dah,, antar!”
 Antarlah.. Tolong mark kertas kawan2.. Then, tanya markah.. Majority dapat 9/10.. Ada tiga ke  empat orang je dapat full mark..  Yang dapat bawah daripada lima pon ade.. Aku?? Ni alkisahnya.. Bila dapat tu, tengok dapat 9/10.. Siap si penanda tu tulis excellent! Tergerak hati nak bukak semak.. Tengok2, dia salah marking! Alaaah!!! Napela aku Nampak mase tu???????????  Haih. Kuatkan kaki,,
“err, sir.. Bukanke jawapan ni C?? “
 “ ya.. Nape??”
 “hmm.. Salah marking ni sir.. Markah saye, tolak satu, “
sir dgn muka penuh tak caye,, “ kumpulan mane? “
 “ D”
 “nama??”
“nor hidayah,, ni, yang ni,, jadi 8”
sambil2 dia dok betolkan, “ ish, jujur sgt awk ni”
  bia dooooh,, tuhan dah bagi nikmat ingatan, tuhan bagi nikmat boleh melihat, kita yang ingat mana yang betul, mana yang salah dan jelas lihat kesilapan yang berlaku, takkan nak abaikan nikmat tu? Biar la hilang satu markah daripada jadik org yang tak bersyukur kan?? Silap2 hari bulan, dapat dosa free..  At least, hilang markah satu tu, hati tenang, takde rasa bersalah.. Ke tu nama rezeki?? Haha.. Aku rasa, kalo nama rezeki, allah tak takdirkan aku tergerak hati nak semak balik..

And then, next class, food hygiene.. Sampai je dekat kelas, nampak pintu terbuka luas, sah! Aircond tak baiki lagi.. Alah~~

“ni kenapa ni?? Aircond tak fix lagi ea?? Dengar suara sir razak yang masuk ke kelas..
 “taaakk~~ panas la sir~~~ “
 “ neraka lagi panas!”
 Hikhik.. Betol sir, 10 markah..
”Err,, hari selasa ni ada kelas malam ye.. “
“hah? Ape sir?? “
“hari selasa ada kelas malam,, “
 “ hah? Ape?? “
 “hish, hari selasa ada kelas malam,, pekak ke??”
 “haha.." Seluruh kelas gelak dengan gaya sir razak yang semua org tahu betapa comelnye. Hakhakhak.. 
“ oke, bukak buku~~ “
 “sir, tak guna slide?? “
 “slide tu, utk silibus ni  terlalu complicated!  oke, hari ni kita belajar bab 6.. Utensil.. Bla3~~”
 “awak pernah tengok tak dapur hotel?? “
 “takk~”
 “hish, pernah intai tak ?? “
 “tak..”
 “ pernah masuk hotel??”
“takkk..”
Pelik bebeno bagi dy, budak2 hotel takpernah sampai ke hotel uitm ni, padahal, bangunan sebelah sebelah je kot!
hish,, lalu pon tak pernah??”
Aku pon jawab,, 
lalu je la sir,, tengok gitu2 je la.. Tak pernah masuk pun,, jom sir,, kite g melawat dapur?? Hehe~ “
  “ ape la korang ni,,”
 dia tanya lagi, tapi semua jawapan negative,, dengan panasnya aircond takde, dengan bunyi bising lori  ape ntah bunyi kat luar tu,, keluarla satu ayat yang paling trauma buat mggu2 ni,,
 “ semua tutup buku! “
 “ ek eh,, sir,, jangan~~ “
dok bajet sir nak buat kuiz,,
 “ tutup buku! Cepat! Takde masa ni, “
“ sir,, janganlah~~~ “
 dipandangnya kami atas ke bawah,, “ tutup buku,, beratur berduadua”
 hah? Tercengang semua..
 Aku Tanya,, “ sir, nak buat lawatan ea?? “
cepatlah.. Beratur,, kita redah  dapur hotel hari ni, sepatutnya mntak kebenaran, tpi takpe lah,, cepat! “
 “yeay~~~~”
dan, dapatlah kami masuk dalam dapur hotel, lawatan sambil belajar!! Dalam kitchen hotel yang tgh peak hours tu,, kitorang punye lecture! Haha~ best ah..  Masuk divide dua,, sebab takna sesak dalam dapur tu, masa group kitorang menunggu, Nampak miss sharbana~
 “ miss~~ “
 ‘ korang buat ape kat sini? “
 cepat je aku jawab, “ lawatan sambil belajar miss, haha.. “
 dipandang sorang2 dari atas ke bawah, ye lah, selalunya kelas dgn miss pakai uniform kan..
“ni kenapa tak pakai kasut?Classmate aku kena tegur,
sebab bukan kelas dapur, ngeee~~”
 tersengih miss, sambil control2 ala2 garang gtu,,
“ko nak aku tolak ko jatuh dari sini?? “ sebab masa tu kitorang dok kat koridor, agak tggi la jarak dy ke tanah, 
“kalo miss tolak, saya tarik miss sekali, hehe”
berani dy jawab gitu! Sebbek miss sportim, hahaa.. Tak leh blah~
 maka, sampai la turn kami masuk dapur,, bla3 lecture~ 10 minit je, the kuar,,
“ korang, kalo tak pakai uniforn kitchen takleh masuk taw cni len kali,, so, dats  all for today? Ade pape nak tanya?”
So, ade la beberapa yang tanya..
 “ ada lagi?? “
 “ xde dah~~ “
 “oke,, terima kasih, bersurai.. “
“err, sir.. Kitorang nak balik ikut mana?
 ‘ jalan luar! “
 “alaaa~~~~”
semua orang dah mengeluh, ye lah, datang tadi ikut short cut! Ttbe nak  balik kena ikut jalan jauh! Tak pe la, yang pntg kelas 07julai2011 BEST AMAT!!! Thumbs up!!

*pape hal, xleh imagine next week yang penuh dgn quiz dan test,, and kelas itchen bila namanya dah stat main course jawabnya MAKIN PENAT la~~ ya allah~~ mintak2 semuanya baek2,, jia you!! dah nak midsem pon!! *

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_