phrase itu...

Bismillahirrahmanirrahim….
Salamullah ‘alaikum warahmatuhu wabarakaatuh and ni hao~

Alhamdulillah, pencarian dan penantian yang tidak siasia.. *selalu begitukan kalau kita tetap dngan kesabaran tanpa putus asa?? Huhu…* Senang rasanya hari ni untuk berbicara tentang ukhuwwah fillah.. Secara peribadinya, benar-benar susah untuk memahami apa itu sebenarnya ukhuwwah kerana Allah.  Bila ditanya, orang kate, bila kita berukhuwwah kerana Allah, maksudnya kita tiada kepentingan kepada diri kita, kita akan cintakan sahabat kita melebihi cinta kita kepada diri sendiri.. Hubungan yang terbina adalah berasaskan iman, dan bukan kerana kepentingan peribadi, rupa paras, harta, kekayaan dan jauh sekali kerana nafsu. Tapi, aku pun akui la, tak semudah tu untuk kita benar-benar memahami apa itu ukhuwwah fillah, dan kabur je kan di mata kita, macammana agaknya yang dinamakan bersahabat kerananya..  Tersalah langkah, orang salah erti,, homoseks,, pulak~~~
 Secara jujurnya ni pandangan aku sendiri.. Ya, islam tu datang dengan pelik, dan berakhir dengan satu yang pelik.. Kita nak buat benda yang islam anjur, ada kalanya orang lain tersalah pandang, tersalah tafsir.. tapi, agak setuju dgn kate2 seorang senior di Naim dulu, “ kalo meme xdop bnda pelik, ore tokkey kelih pelik, mesti ada sumtim wrong kok mano2 pon”…  hmm~
Sahabat kita yang kta bersahabat keranaNya itu siapa sebenarnya? Aku sendiri pun kan,, pening gak kdg2 sal nih..  Tambah lagi, bila berhadapan dengan situasi2 common zaman sekarang, kalau kawan baik tu, maksudnya, mereka hanya rapat berdua.. Bila kawan baik, orang laen takleh ganggu hubungan mereka, berkawan baik hanya berdua.. Bila kawannya rapat dengan orang lain, aish, jeles pulak.. Ye la, hati manusia, rapuhkan.. Aku tak kate kat orang lain, aku pon begitu.. Tapi kan, bila jadi begini, hakikatnya siapa yang terseksa? Hati kita juga yang sakit.. Kerap kali persoalkan diri sendiri, bilalah rasa ni nak berakhir?  Bilalah hati ni akan tunduk dengan sifat ikhlas, akan akur dengan iman.. Alhadulillah, aku discover apa itu reality sebenar ukhuwwah fillah dalam satu novel  tulisan Hilal Asyraf, Sinergi.. 






Cerita yang kisaran utamanya tentang iman yang disentuh melalui ukhuwwah dua sahabat.. Tak tipu la, sweet sangat novel tu! Siyes! And now, insyaallah, aku faham apa itu ukhuwwah fillah.. Sama-sama saling mengingati antara satu sama lain..
Quote daripada novel tu, “kalau kau jatuh ke neraka pun aku akan terjun sama, untuk tarik kau naik dan sama-sama berjalan beriringan menuju ke syurga” ..  Lebih kurang la ayatnya.. * rephrase2, hehe *   Mereka tak pernah rasa sakitnya jatuh, sebab saling menguatkan antara satu sama lain.. Bila sahabatnya berduka, kekuatan iman disalurkan dengan tangan sahabatnya digenggam erat, menangis sahabatnya di dalam pelukannya.. Selalu setia menemani.. Masa penat, bahu yang seorangnya dijadikan bantal, kepala yang terlentok di bahu sahabatnya dijadikan bantalnya pula… Tika timbul rasa sayang terhadap sahabatnya, diciumnya pipi sahabatnya dengan penuh kasih saying, dipeluk erat..  Ade je yang cuba buat fitnah, sebab mereka ni  memegang kepimpinan di tempat mereka, dua2 orang hebat, ade yang cuba nak jatuhkan mereka, kate mereka gay, tapi, tergelak pula mereka berdua.. Kesian.. Tapi, pantas sahabatnya mengingatkan, mungkin, ada yang sampai berkata begitu kerana ada silapnya mereka dalam kepimpinan dan qudwah yang mereka tunjukkan.. Begitu sekali hebat iman mereka, tak pernah fikir ape pandangan orang lain, tetapi selalu menjaga diri daripada segala larangan Allah, walau sekecil manapun!  Dan dari pandangan peribadi aku, bila kita dituduh begini, atau seumpama ini, tu seolaholah kita diingatkan balik oleh Rabb kita… Kite sering memperingatkan orang lain, dan patut bersyukur bila Allah ada untuk memperingatkan kita kembali..  Then, sambung citernye,, diorang bangun qiam sama-sama..  Ada masa lapang, jalan2 a.k.a outing sama-sama.. Tak malu pun masa tu nak pimpin tangan sahabatnya, tak takut tuduhan bukan2 orang terhadap mereka..  Sampai tahap, cinta pun sanggup di korban demi sahabatnya, dirahsiakan wanita yang bakal menjadi tunangan sahabatnya itu ialah wanita yang dicintainya, takot2 serba salah pula sahabatnya! 
Semua masalah kecil atau besar, mereka hadapi dengan penuh ketenangan, diselesaikan dengan hati2 dilandasan iman, melampiaskan sinergi, ukhuwwah fillah mereka berdua sehingga orang2 disekeliling mereka juga terdorong  membina ukhuwwah berlandaskan iman.. Mereka tak pernah jeles eh kalau sahabat mereka rapat dengan orang lain, sebab mereka tahu, hati mereka bertaut.. Dan mereka bersahabat bukan hanya berdua, tetapi dengan seluruhnya umat yang  beriman.. Layanan istimewa tetap ada terhadap sahabatnya, tapi tak bermakna layanan istimewa itu terhad kepada sahabatnya yang sorang tu.. Ya allah, memang terkesan, kadang2 rasa macam ade sumtim je menghempap kepala ni, hehe~
So, I do suggest this novel to all my fwems, beloved fwems,, especially mereka2 yang pernah bersama-sama aku dulu, suka duka..  *sep2 debbe naim, bak kate ibu shafiah.. Hikhik, hao jiu bu jian~~ (lama xjumpe!)* amnah, kinah, farah, aira, bedah a.k.a aida ahmad a.k.a zu *cehh, dy yang paling banyak  nama glamor*, sihah* yang jaoh di mata tetap dekat di hati*,qilah,kak tirahku sayang *tite panggil syg ni nanti bagi tite telat taw* dan tak lupa adik miezah,,, dengan ucapan, Kalo kite boleh bace same2 best ni, hihi~  *haha, supo rancangan kat radio siap ade ucapan segala sih! =.=*

Pheww.. Walopon habes melayang buku2, comp.sc, food hygiene, buku professional chef tersayang, buku intro to hospitality, ctu nye, bel nye, dan buku mandarin terchenta buat dua hari,, *sebbek kawad xdop buku, haha* PUAS HATI WEYYY.. Sbab ape yang dicari ketemu =)

Hehe.. Tobat dh,, study dulu baru baca the next novel  eh,,
VT~ I’m coming~~ haha..  Lek luh, ready utk test n quiz dolu~~ takot2.. Wapo sen eh markah buleh?? 

Huhu..
Heish! Bo2! *ish, sensitive,,nati kaktirah igt skandal lame, wahaha
Stop! Sapela willing nak baca post sampai panjang berjela ni? Sory2, xcited lajop! 
So, last word, post ni khas buat nama2 tersebut di atas, *cheewah!!* dengan ucapan *dia buat lagi~~*  nnti raye, mail ah dumos kawe,, nok makey gapo? Lasagna? Spaghetti? Chicken chop dgn sos tiram lada hitam? Salad? Buleh2.. Insyaallah2. Dengan syarat, mai tu oyak dulu, pah, bowok duik RM50 sore, haha.. Transport, boleh hubungi PA kawe, cik zubaidah, dy ni kapa tubey jah xlh bowok,, hop len, buleh la kali,, jale umoh kawe pon xsesat dh kalo maghi ng budok ni,, nak wat lawatan sambil belajar dale ghumoh pon buleh dy handle, HAHHAHAHA.. * dah, gura2! Jgn maros~ hek3*
Oke2..  Sudah2 la tu ngarutnya,, kita sudahi post kali ini dgn ucapan TERIMA KASIH,, XIEXIE,, SYUKRAN!

done one more special post for my galfwems after this one =D  *

*psst: tirah, qilah,, sep2 warga uitm tuu.. Midsem2,, jom date, haha*

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_