pendakian itu =)

09072011
Tarikh ni,, hehe.. My fes experience daki bukit!  Walopon bukitnya hanyalah di belakang uitm, tapi, nama bukit jugak oke.. Punyelah excited masa ketua komander kate, kitorang akan naek bukit.. Bukit tu nama Bukit Bauk.. So disebabkan kami yang ramai, kena bahagi la kepada dua hari nak panjat bukit tu,, ada yang sesi pagi jumaat, pagi sabtu dan petang sabtu.. Maka dengan penuh kehormatnya kami, HM ni, kena part yang last, petang sabtu~ sebab d’hoteliers ada sukan pagi jumaat tu.. *sukan tu pon best gilak*  so then, kol 2 ptg, kami semua kumpullah dekat depan Kolej Tenggol, yakni jalan nak keluar ke bukit tu, dapat arahan form baris utk kawad and bla3~ di beri penerangan siket and then stretching, nek la bukit tu! Perghh~~~ takku sangka hebat gak Bukit Bauk tu, kami kalau diikutkan, akan naek 5 bukit, tapi disebabkan kami dah kena shift petang, so kami tadi nek 3bukit je.. *jeles la ng orang len yang dapat nek 5 bukit! * naek bukit fes, fuh~ memang semput ar. Tak sampai ke puncak lagi, “ abang komander, stop r rehat jap, kami dah penat ni,, " haha.. Ramai je yang mintak stop! Then, dah sampai ke atas tu, baru leh rehat~ pheewww.. Then, teruskan perjalanan, turun bukit,, ah~~ senang je turun,, tapi mak ai~ curam la jugak! And, ttbe, nampak kat depan, apenye yang tggi semacam tu?? Mak ai~ bukit ke dua lagi2 la curamnya! Siyes, umpama bgnn dua tgkat, mendatar je lagaknye.. Terdetik gak lam ati, boleh ke aku panjat bnda tu?? Then, bila nak lalu tu, barulah Nampak, ada akar2 pokok yang besar, yang boleh dibuat sangkut kaki nak daki bukit tu.. And, Alhamdulillah, Berjaya teruskan lagi,, turun bukit ke dua, nampak ada anak sungai.. Abang komander tu kate, boleh amik air.. Sebab situ ada air mengalir, cam air terjun, tapi versi kecik punye.. Then, aku pon g la sebelum bdk2 laki serbu tempat tu. Siyes! Air dia sejuk giler! And, rasanya macam air mineral, tapi rasa fresh dy membuatkan air tu sangat sdap..
“sedapkan..  Nak isi lam botol pon blh,, nak wat basuh muka pon boleh”
 “ betol bang??”
Dok Tanya betul tu, tangan dh bukak botol mineral dh.. Haha.. Hmm.. Then, nek,, turun bukit ke tiga.. Habes la.. Jalan kaki, ikut short cut *yang xde la short sgt~* kumpul  jap depan tu, check ahli.. Alhamdulillah, xde yang kurang, xde yang lebih.. Dekat situ, nampak En.Halim, komander utk hm112, rehat jap, bual2.. Dy kate,
 “ ni daun tongkat ali,”
 aku pon mntak,, “ encik, nak tegok nak tengok,, “ 
dia bagi,, ‘ kalo korang nak tahu, korang cabut satu daun dy renyuk2 dan gulung2kan, then cuba gumpalkan, “
aku pon buatlah..
“eh~~ dy tak koyak kan encik.. Macam biasa je.. “
 “ ha’ah.. Betollah tu.. Dy Cuma akn nampak kesan2  gumpalan, tapi bentuk daun tak rosak..”
Subhanallah~~ then, kami pon pgi, ikut jalan tepi ROTU a.k.a tempat training PALAPES, balik ke depan, masa kat depan tu,  abg tu kate, kalo kitorang ambik jalan guna track lima2 bukit tu, kitorang akan jumpa Lubuk Mayat.. Nama tmpat tu pggl Lubuk Mayat sebab, setiap kali ada yang lemas di kawasan Pantai Teluk Gadung, atau kawasan2 terdekat dan sekitar tu, mayat diorang biasanya akan dijumpai kat situ.. Masyaallah~~ kusss semangat! Then, kitorang balik ke depan Tenggol, sign attendance, and  encik tu tanya, best tak??
“takkkkk”
“ nape??”
 “ sebab kitorang nek 3 bukit, org len nek 5! Tak aci~~ “
haha.. Tergelak dia.. Dia kate, xpe, nnti kitorang leh nek agi.. Hehe.. Then, dah beres semuanya, dan alhamdulilah, tak de yang injured atau yang sewaktu dgnnya, maka sudahla aktiviti yang paling xciting utk bulan ni =)
Alhamdulillah. Pengalaman paling best!!!



Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_