abah _ 2

gara2 aku sekolah kat naim, maka adik2 dan kak aku yang sekolah dlm kompleks sekolah2 tu terpaksa masuk, jalan kaki.. sebab abah hantar dorang kat luar, kat pintu gerbang besar nak masuk kompleks sekolah2 tu.. sebab ape? sebab abah takot aku lewaat.. mula hari fes lagi aku masuk sekolah.. 
abah dah sampai kat naim, masa tu, pukul 7.15.. walhal, daftar start pukul 8.. abah teman.. masa tu depan bilik intrksi.. abah tanya, lapar ke tak.. aku senyum je.. dah bfast pon tadi, sebab umi mmg de best, takpernah miss ready bfast utk kitorang.. tapi, abah bwk jugak pgi makan.. abah nak teman, masa daftar, tapi takleh, sebab prinsip kat naim, student kena uruskan sendiri.. masa aku siap, aku tgk abah dekat kaunter asrama. ALAMAK! abah tanya, " kak, nak dok asrama? " hati aku kate. tokseiii~~ tapi, mulut kate, " err. tau. ikut abah la.." abah tgk muka aku, dia ambik je borang rayuan.. tapi dia tak isi.. sebab dia tahu, aku sebenarnya taknak masuk asrama lagi.. 

setiap pagi, pukul 7 nescaya abah dah hantar aku ke sekolah.. awal.. sebab abah takpernah ajar anak3 dia buat walau satu kesalahan kecil, macam lewat pgi sekolah.. mula2, abah masuk keta sampai depan gate besar naim, tapi, dekat tgh tahun, abah hantar kat luar, parking depan wisma kuning depan lorong naim.. abah keluar, kunci kete, pimpin aku lintas jalan, teman aku jalan, sampai depan pintu pagar.. f1, f2.. abah masih layan aku macam budak kecik. hehe.. konklusinya, abah tetap hantar anak dia depan pintu pagar sekolah..
kadang2, abah taksempat nak hantar pergi sekolah.. tapi nsb bek abah ada kawan kat naim.. ustzh shadiah.. dia kate, srh aku tmpg ustazah pegi sekolah. masa tu ssh la siket.. kena jalan sorang2, xde abah teman.. xde ummi jgk.. jalan sorang sampai depan tu.. kadang2, abah tetap nak hantar aku, walaupon abah ade kuliah subuh pagi tu. last2, aku sampai lewat.. tapi, abah try back up.. abah yang gtau prefect jaga pagar yang aku lewat sebab dia.. prefect pon tak byk soal, sebab aku pon prefect jgk..hehe..
 last2, tgh thn f2, aku decide nak masuk asrama.. aku tak bagitau pun abah aku apply asrama.. bila result kuar, tgk2, permohonan berjaya.. aku bagitau abah, next year aku masuk asrama.. abah senyum je.. huhu.. sehari nak msuk asrama, baru abah ada masa nak pergi beli kelengkapan masuk asrama.. 
pagi esok, aku bertugas, utk pendaftaran f1.. kena pergi awal. melangkah ke alam asrama..

sebab tu aku takpernah nak homesick dok asrama.. sebab ape? sebab aku pk abah.. aku igt umi.. tup3,, tibalah hari pmr.. hari keluar result pmr.. sekali lagi, abah takleh hantar aku utk ambik result.. tapi, kali ni, abah back up.. dia hantar aku awal2 lagi pegi naim.. masa tu kak ipah teman.. pukul 7 aku dah ada kat naim.. tunjuk2 sekolah kat kak ipah.. 
hari tu dalam sejarah.. aku dapat 9A.. terus gtau abah, ummi.. kakak2 yang len.. dan hari tu, rezeki aku, dapat masuk paper.. cover depan lagi =)
abah bli paper hari tu, dia senyum je memanjang..

sekali lagi, happy sebab aku dapat gembirakan abah, ummi dan adik2 yang len..

_bersambung_

Comments

  1. bila nak sambung ni??? suspen ah... muka kte xmsuk paper. kite xdpt 9A pun... kurang 1 je pun. Tp kte dapat kamera digital dr abah kte. abah kte bg adiah wlupun dpt 8A. :p
    *nk cite jgk*

    ReplyDelete
  2. haha.. untungla.. kite xdpt pape pn =p

    ReplyDelete
  3. x. awk dpt bnda yg sgt brnilai... awk dpt kebahagiaan parents awk... *err... sjak bile ber sya awk nh..*

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_