_qiamullail

bismillahirrahmanirrahim, assalamualaikum wbt~


qiamullail. dari segi maksud stret dari bahasa arab ke bahasa melayu ialah bangun pada waktu malam.. dan dari segi pemahaman secara istilahnya pula, bgn setelah tidur seketika setelah waktu isya' utk menyempurnakan ibadah2 kepada allah..


so, itulah. yang aku nak tekankan ialah, bangun setelah tidur SEKETIKA selepas waktu isya' . selama mana seketika yang disebut itu? wallahu a'lam, tak disebutkan.. tapi biasanya jangan bimbang la,, takramai dah nak jumpa manusia zaman sekarang yang tidur betul2 seketika ni. hehe.. 


so, itu la yang menjadi salah faham ramai pihak bila mengatakan bahawa, susah mereka nak qiam,, sebab tak sedar bila dh tidur. no, tak semestinya anda perlu bgn pada waktu betul2 tgh malam.. pada awal percubaan, cuba, utk tidur sebentar di awal malam.. mesti anda tesedar juga taksampai ke tengah malam..


tapi, sebenarnya yang bangun tengah malam itu yang DIANJURKAN. masa tu yang paling best untuk beribadat. takde orang nak kacau. suasana pun sunyi.. tenang je.. udara masa tu pun fresh giler kott.. seronok nak solat, best nak mengaji.. masa paling ideal nak muhasabah diri... 
masa mana tu? 1/3 malam.. pukul berapa? 
hah, anda kat bijak matematik,, 
now, kita tahu bahawa tiap2 hari kita 24jam.. maknanya, 12jam malam dan 12jam siang di malaysia yang terletak di garisan khatulistiwa ini.. maka, 1/3 darab dgn 12 jawapannya?? 4 rite? nah. itula masanya.. dalam area pukul 4 pagi..


bagi yang rasa nak cuba2 berjinak dgn qiamullail, sila laa.. 
tidur awal cket, insyaallah, anda dapat bangun awal.. jangan makan terlalu banyak waktu malam, nnti tak tersedar.. sebelum tidur, pasang niat nak bangun. kuci allarm tu. and satu perkara lagi,, allarm yang memang menjadi ialah, anda baca 2ayat terakhir surah alkahfi, niat je nak bgn pukul2 berapa pun, nescaya anda akan terseedar. siyesly sepanjang aku buat takpernah fail. dgn syarat la, once anda tersedar jangan tidur balik! malaikat kejut sekali jangan ngade2 nak wat snooze kat malaikat,, kejut la aku 10minit lagii.. nak tidur kejap. hah. mengade punya budak!


next, apaa yang boleh kita buat?
jawapannya, apa2 sahaja,, niatkan kerana Allah, semua benda pun jadi ibadat. boleh study, boleh buat apa2 je la.. tapi, yang terbaiknya, bangun, tuju ke tandas, gosok gigi, basuh muka,, beristinjak, bersuci... ambil wudhu' , tutup aurat dan perform atleast sunat tahajjud. besar pahalanya! dua rakaat je pon.. tapi trust me.. once kita dh stat dgn tahajjud, mesti rasa dalam hati nak proceed dgn solat taubat, solat hajat.. then, tutup dgn solat witir.. tu anjuran nabi,, sunnah nabi, tutup solat seharian kita dgn sunat witir.. * aku rasa macam dh pernah bincang but then bila cari2 balik xjumpa pulak, neva mind,, nnti aku cari balik, kalo jumpa, aku postkan balik, kalo mmg xde, kita buat new post oke? *


saya seru anda utk buat eksperimen,, cuba anda banding perjalanan hari yang anda qiam dgn hari yang anda tak qiam.. hari mana yang lebih anda rasa hepi.. hari mana yang anda rasa lebih tenang.. hari mana yang anda akan rasa lebih bertenaga.. dan hari mana yang anda akan rasa takrasa macam hari2 len.. 


cuba buat dan alaminya sendiri...


takrugi, tapi kita untung kalau membiasakan diri.
tak cuba, anda tak tahu betapa seronoknya :)


try it, n u'll love it :)


ma'assalamah :)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_