menunggu dipinang

haa, mula la tu pandang buat muka eksaited ragu-ragu nak tahu citer hott kite la tu..hahah

pasal memang suka cari kebenaran, tapi kebenaran tak pernah cari pasalll *papazola*

hah. aku saje je cari pasal buat tajuk macam tu. orang kate, main saham kena bijak..
HAH!
haishh.

tapi cerita sebenarnya, bukanlah nak bercerita pasal aku dok tunggu orang masuk minang *betul juga tu sebenarnya* tapi nak cerita kes-kes dan kesalahfahaman dan ketidaksedaran yang  berlaku dalam kalangan masyarakat manusia zaman ni haa.

bila ada yang sebut, sudah bertunang umur 20tahun, haa mula mentaliti masyarakat melayu bercakap-cakap gatal la gedik la itu dan ini.
lah, kesah pulak kan?
yang budak remaja sekolah-sekolah tu dok bercintan cintun tak cakap ape pulak.
haiyaaa..

hurm?
kenapa nak disamakan?
kerana erti sebenar bertunang (atau meminang) sebenarnya mengikut agama ialah apabila seorang lelaki dan perempuan bersetuju untuk memulakan langkah pertama dalam menuju sebuah pernikahan.
alah, ayat senang nak kate sebagai analoginya ialah apabila budak-budak sekarang ber-kapel la.

kapel sehari nak gebang sekampung,
panggil papa mama,
aiyaa kenapa tak panggil atuk nenek :3 ?
kan lagi swit, nampak siket macam pernikahan kekal sampai tua.
hehe. gud idea tak?

dan satu perkara yang disebut oleh Nabi S.A.W,
dari Ibnu Umar R.A, dari Nabi SAW, sabdanya : janganlah kamu menawar/membeli barang yang sedang ditawar/dibeli oleh saudaramu (sesama islam) yang lain. dan jangan pula kamu melamar perempuan yang sudah dilamar saudaramu, melainkan setelah mendapat keizinannya. (HR Muslim, n0 1460)

tapi rata-rata sekarang ni, bukan setakat pinangan tunangan orang, bini orang pon nak kebas lagi.
isk. sadis.

okay bukan tajuk tu yang kita nak cerita.

nak ceritanya, ramai yang tak sedar, mereka sudah mencipta hubungan hubungan.
tapi dalam keadaan  tidak sedar dan tidak tahu.
persoalannya sah ke tidak.
hurm, kes yang macam nikah kawin tunang ni takpayah niat.
kan??

pastu korang rasa kan, yang budak-budak kapel, pastu belum clash ni, pastu ade laa datang sorang laki pulak nak try line ejas 'awek' orang lain tu kiranya macam mana agak-agak??
dikira tak melamar perempuan yang sudah dilamar saudaramu, yang dilarang dalam hadis di atas??
*or vice versa*

hurm...
hah, sebab tu la aku tak pernah setuju bila ada orang ajak-ajak offer nak kapel ke ape, kalau individu tersebut aku ragui kesungguhan dan kalo dia takde halatuju dalam kata-kata dia tu (except kalo mmg konfem serius dan aku berkenan juga ) sebab nanti kang tak pasal-pasal datang si mr.perfect aku melepas pulak. eh,

dah, sebelum start mengarut lebih mendalam lagi baik kita cakap macam ni :
sekian, terima kasih

*buruk noo cara kau end post dayah. --.


Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_