kerisauan, keresahan

assalamualaikum, peeps..

ye, masalah yang membelenggu diri sejak dua menjak ni.
terlalu banyak perkara yang dirisaukan.

rasa nak cerita. dan berkongsi. kalau takmahu dengar cerita nak terus kepada point sila skip perenggan di bawahnya dan bergerak ke perenggan seterusnya. ececee~~

seperti yang dikatakan aku terlalu risau dengan result sem ni. tapi debaran kehangatan yang tu takpe lah kita kira tolak tepi dulu, ada lagi plus minus seminggu lebih sebelum result di umumkan.. yang sekarang punye masalah ni ialah placement praktikal, status masih menunggu jawapan. mula-mula aku dah hepi bila tanya madam madam kata kalo xdapat lagi maybe masuk seminggu lewat.. tapi yang tak hepi dan tetibe berasa jeles nya sebab member dah start tanya pendapat psal praktikal. dah jadi macam risau balik. pastu paling best bila kena panggilan hangit pasal praktikal jugak aiyoyoo.. kan saje je nak main perasaan..

tu contoh terdekat la. dan satu contoh yang aku kira kecil saja.

risau gundah gulana. resah.
ada macam-macam sebab kenapa kita rasa dan ada juga beberapa jalan yang kita boleh ambil untuk hilangkan semua bnda tu..

aku taknak la cakap pasal sebabnya.. sebab terlalu banyak dan aku malas nak taip. haha :p

cara nak atasi?

pertama sekali refleksi diri.. bina semula keyakinan diri. percayalah, apa jua perkara Tuhan takkan beri jika kita tidak mampu. kita risau sebab kita takut kita tidak mampu. biasanya begitulah. mari sama-sama tanamkan dalam diri yang kita mampu dan percayalah sebulanya pada Allah bahawasanya Dia sudah letakkan yang terbaik pada kita. banyakkan istighfar. mungkin kita gusar gundah dan risau kerana banyaknya dosa kita.. mungkin kita ditimpakan ujian kerana kita sudah jauh dariNya dan Dia merindukan rintihan kita..

bagus sebenarnya untuk kita berfikir untuk jangka masa panjang, namun kalau fikiran itu yang membawa kita kepada ketakutan dan kerisauan serta menghapuskan semangat kita untuk terus berjuang, yang mengurung kita dalam kegundahan, lupakan saja.. kadang-kadang bagus juga untuk kita ikuti saja rentaknya atau dalam bahasa omputesnya : just follow the flow. easy :)

kadang-kadang ada juga kerisauan sebab kita tidak meluahkan. luahkan. dan luahan biarlah ada balasan. maksud kite nye, verbally. kadang-kadang selagi kita tidak ungkapkan kerisauan tu dia akan stil jadi belenggu dalam diri kita. believe me. tapi kalau jenis yang secretive sangat tu susah la siket. ermm, ni style kite kalo awak punye style lain terpulang la (pahal tetibe mode gedik datang? ) tapi bagi kite mmg kena speak verbally. tanya pendapat. kalau ada yang tersimpan, luahkan. kalau ada persoalan yang perlukan jawapan, ajukan. beranikan diri siket, sekejap maka kamu akan terbebas daripada keseksaan menganggung kerisauan.

ewah gitu macam kaunselor uols.

so, itu sajela perkongsian kite malam ni.

cop.
perasan ataupun tidak sebenarnya di awal post tadi cakap taknak cerita sebab-sebab kenapa risau, tapi dah sampai bawah ni jadinya tercerita pulak. haha. biasa la, perempuan, banyak cakap sikit.

*lambai-lambai*


Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_