_practicum

hai hello, assalamualaikum or whatever type of greetings are there. hamboi, semenjak selalu jumpa dengan mat korea kat McD ni kemainn lagi nak omputis bagai. cis di situ. cerita la sikit bagi peminat-peminat tahu kan, praktikal ni haa. mula-mula tu agak berat hati lah nak praktikal di McD, bukan kerana McD tu McD tapi sebab tempatnya di Kerteh, yang mana jauh dan takde kenal sesapa. so haru biru jugaklah ari tu nak mencari rumah sewa dan sebagainyal tapi buat masa ini persetankanlah semua bnda tu. sebab apa, sebab i guess McD branch ni ialah one of the best establishment. management dia mmg osem atau ejaan sebenarnya ialah awesome (motif?) . 

okay lah. bagi mereka yang bertanya, kenapa McD, why should McD, you have better choice, McD tu fasftfood apa yang U bole belajar. nah, itu juga soalan yang sama yang aku tanyakan juga. cerita tentang McD, taknak cerita pasal boikot lah kan. McD is the best place to learn on how to manage. mmg fastfood, dan orang akan assume bndanya simple, sebab, beratur, kurang 5minit semua bnda dah kena sedia atas counter. so, bila ambik masa yang sekejap maka orang akan fikir bndanya senang lah. hamboi. sedap mulut. cerita dia macam ni saja, bayangkan macam mana nak communicate, serve product form 2% kepada 100% dalam masa less than 5minutes. betapa cepatnya staff nak kena bergerak. excuse me ya, semua produk yang uols makan di McD (I xpasti la di foasfood lain mcm mana) semuanya dimasak just in time. hold tak lama. sebagai contoh paling simple ialah fries, ambik masa 3minit nak masak. boleh hold fries tu 7minit je. kalau 7 minit fries tu tak dibeli, dia kena buang. so, kena cepat masak. tangan kena lembut nak masukkan fres dalam box dia, kena tahan la hujung jari tu panasnya fries tu nak pegang semua kan.. burger patties nak grill, nak susun-susun dia.. ayam nak goreang. semua kena berlaku denagn cepatnya. masa cashier tu tengha ambik order dah keluar dah list order, kitchen kena cepat bergerak. runner kena allert pick up food letak atas tray.

benda paling haru nak buat ialah stock up. bendalah ni kena buat semasa baru masuk shift dengan sebelum balik, dan juga semasa juga kena buat. masa ni la baru nampak ramainya makan McD. letak kejap sebundle gelas tu sekejap je habes. buat air milo la kan, (air coke x kira la sebab ntah tak pernah pulak air berkarbonat tu refill), air milo, orange juice (OJ) ribena atau ice lemon tea, haa.. milo sekali buat 8kg/8liter. ribena dengan OJ 6liter. sekejap je habes. katang dah aku ni haa dok ngangkat berat tetiap hari. cer tengok ni (sambil tunjuk lengan). paling best eskrem tu, nah kau 11kg. eskrem mana? alaaa yang korang beli mcflurry atau small cone laa choco top la tu haa. eskrem tu la. jenuh nak stock up tau.

lagi satu yang paling taleh bla tu lantai McD ni. kemainn licinnya. kalo masuk kitchen tu bole main ice skating baq hang. sampai terjatuh jatuh tu biasa la. kan nak kena gerak cepat, lantai pulak licin. sakit la hai. satu lagi bnda yang best nya ialah staff meal. hah, weekdays rileks la, boleh makan burger biasa je. mcchicken, double cheese, fillet o fish, bbur ayam, set lah, makna kata dengan satu medium fries dengan medium apa-apa air. tapi yang lagi best kalo keje weekend, nah, pilih je nak makan apa, Gwrap? GCB? big mac? quarter pounder? nah. semua boleh. tapi mcflurry tu beli sdri la ye. haha. 

dan alhamdulillah, manager-manager semua baik.. setakat ni, staff pun banak support/ very welcoming environment. for the time being, we are really enjoy here. cuma sakit sikit sebab rumah jah, nak kena jalan kaki bagai la. hmm. overall, double thumbs up !

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_