K U R U S dengan G E M B I R A

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum wbt. Fuyo lama gile tak update blog. Haha

Baiklah, seperti yang dijanjikan, akak nak share tips kurus dari Kevin Zahri - walaupun akak sendiri belum kurus- yang dah berminggu-minggu janji tapi belum tertunai. 

Alright. So kita nak bercerita gaya cerpen ke gaya novel ke gaya karangan Bahasa Melayu?

Baiklah, 

Memandangkan yang membaca ni semua golongan pemalas tapi nak kurus, kita cerita gaya pemalas #deep

Here we go :

Q :Senaman mana yang lagi baik untuk kurus?
A : Senaman dia nama nya ikut suka kau. Kalau kamu rasa jogging tu kamu suka, jogging lah. Kalau kamu rasa panjat bukit tu kamu suka, buatlah. Kalau kamu rasa skipping tu melekat di jiwa, maka buat skipping. Sebab yang pentingnya ialah, buat senaman yang kamu suka, jadi kamu tidak akan rasa terpaksa and you'll tend to do it tanpa rasa terpaksa, kamu enjoy dan kamu takkan ada ciri-ciri hangat-hangat tahi ayam. Ehem..

Q : Betul ke ais menyebabkan perut buncit?
A : Tak, pemakanan kamu yang melampau tu yang menyebabkan perut kamu buncit, Please jangan salahkan ais. 

Q : Apakah senaman untuk mengempiskan perut?
A : 
1. Sit Up : Bila melakukan sit up, tidak perlu kita bangun (angkat kepala) sampai capai lutut. Cukup sekadar mengangkat separa badan, cara yang betul, letakkan tangan di belakang kepala- tapi jangan sampai menolak kepala masa nak bangun tuh, dengan kata lain, just touch ur head- ATAU tangan secara silang di bahu. Bangun, Cari satu point, contoh, satu bintang di langit (cis mana ada bintang siang hari) pastu pandang dan bangun tapi masih boleh pandang bintang tersebut. Pening ke? Sampai ke tahap imaginasi korang ni? Sesape nak akak coaching-kan, boleh. Dengan bayaran RM50 sejam, Kahkah. Okay tak kelakar. 

2. Plank : make sure posisi angle siku ialah 90degree. Support dengan toe and keseluruhan lengan (lengan ke tangan kita panggil eh, kawasan siku ke bawah tu)

3. Cycling ; tidur, angkat kepala sikit dengan tangan di belakang kepala. Angkat kaki dengan lutut 90degree then tolak satu kaki ke depan belakang depan belakang. Tolak sahaja, jangan kayuh! 

Hmm. Nampaknya susah nak bayangkan kan? Baiklah, korang klik je lah link ni : 25 senaman perut

Settle, Hahaha

Q : Macam mana nak kurus?
A : Determine dlu gemuk kamu gemuk air ke gemuk lemak. Kalau gemuk air, minum air banyak, sampai badan dapat air yang cukup. Macam mana nak tau badan dapat air cukup ke tak? Check warna urine anda. Bila badan dapat air yang cukup, warna urine akan warna jernih. Sebab ape? Sebab bila badan gemuk air, bila tak dapat air yang cukup the body tend to store water sebab dia takut tak dapat air. So, secara tak langsung berat badan akan dipengaruhi oleh air. Berbeza dengan kalau dapat air yang cukup, badan tanpa ragu-ragu akan "keluarkan" air yang berlebihan sebab dia tahu, kalau dia menyahkan air nanti dia dapat air baru

Kalau badan gemuk lemak, make sure kena kawal pemakanan. Kalau nak kurus cepat, kawal makanan dan exercise. Kalau nak lambat, kawal pemakanan. Pemakanan adalah faktor pemangkin untuk dapatkan ideal weight. Train yourself slow-slow~ 

Q : Jadi, macam mana nak tahu gemuk air ke gemuk lemak?
A : Duduk depan cermin, goyang goyangkan badan anda, Kalau bergoyang hebat maka anda gemuk air, kalau bergoyang dengan pejalnye maka kamu gemuk lemak.

Q : Diet atkin?
A : Diet atkin sejenis diet yang omit carbo, Hakikatnya berat badan bertambah bukan sebab store carbo, tapi sebab carbo tu store air. Maka, yang berat tu ialah sumbangan air. Jadi, bila diet memang laaaahh kurang berat dengan cepat. Tapi, apa jadi kalau kita stop diet? Haa jawab sendiri. Opkos la berat badan akan naik balik. Hal ini juga sama lah dengan produk-produk kecantikan. Semua akan bantu buang air, bukan lemak. Jadi, pilihlah cara hidup yang sihat utk kurus!

Q : Macam mana nak kawal pemakanan?
A : Makan dalam kuantiti yang sedikit. Jangan halang diri dari makan benda-benda yang kita suka, makanlah tapi kawal kuantiti. Cara itu lagi friendly dan lagi tidak mneyeksa badan. Uh-um!

Q : Rasa sakit selepas bersenam elok ke tak?
A : Elok, sebab bila otot sakit bermakna senaman yang dilakukan efisyen la tu. Bila senaman efisyen, maknanya otot kita injured dan "terbuka" space dia utk serap nutrient atau melepaskan lemak-lemak yang ada. Jadi, bila otot injured, badan memerlukan beberapa hari untuk pulih keadaan semula. Jadi, kita tidak disarankan untuk bersenam setiap hari dengan senaman yang sama- untuk memberi peluang kepada otot yang injured itu untuk pulih seperti sedia kala, Jadi yang keseterusnya, variasikan senaman anda! 


Q : Macam mana nak gemuk? (Bagi yang underweight)
A : Makan je takkan membantu seseorang untuk gemuk. Sebab, gemuk berlaku bila otot menyerap apa yang badan makan. Jadi, senaman juga membantu untuk tambah berat badan. Sebab, apabila kita bersenam, otot akan ada alasan untuk mengembang, especially bila otot-otot luka, lantas menyerap nutrient2 yang diperlukan oleh badan, Maka, tadaa inshaAllah boleh gemss. 


Harus diingat, badan mempunyai kadar metabolisma seperti sedia ada, Dengan kata lain, kalau kita duduk goyang kaki pun, badan masih membakar lemak (kalau tak makan apa-apa lah :P ). Sebab itu, total kalori intake dengan total kalorie burn perlu diambil kira dalam proses mengurangkan berat badan.

Katakanlah setiap hari badan kita mampu membakar 3000cal sehari, kita ambik makanan 3500cal sehari, tanpa ada senaman, maka kita akan gain weight, sebab kalorie intake lebih tinggi daripada kalori yang hilang, Faham tak? Haha. Kalau tak faham boleh datang pada saya untuk keterangan lanjut :P

Lagi satu, nak kurus, biarlah logik. Jangan beria sangat nak kurus 30kg dalam masa sebulan pastu habes semua benda tak boleh makan. Mengarut namanya tu. Jangan seksa badan kita!

Yang penting, untuk kurus atau dapat berat badan yang ideal ialah mengawal pengambilan makanan. Well, you are what you eat~

Untuk hari ini, setakat ini sahaja. Notes ai is tertinggal di Dungun if there's any updates, will come out with another new post ;)

Comments

  1. hi. nak tanya pasal interview MIAT boleh? yg iq test tu mcm mana eh? susah sgt ke? apa persediaan yg perlu saya buat sebelum gi interview tu eh? boleh bagi gambaran sikit tak sbb saya dah try search tak jumpa lah hm. blog airasri pun tak boleh buka. harap dpt bantu saya. terima kasih! :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_