#tipsDekan : 2

Baik, kita sambung daripada previous post.


3. JANGAN BERTANGGUH
Since dgree di UiTM, carry marks dia lagi banyak markahnya daripada markah untuk final exam, jadi, pastinya continuos assessment mestilah lagi banyak daripada biasa. Jadi, jangan sesekali bertangguh. Apa-apa task yang kita dapat pada hari tersebut, mulakan terus untuk buat dan if possible, selesaikan terus pada hari yang sama. Jangan sesekali tunggu nak banyak dlu, atau tunggu esok nak hantar malam ni baru buat. Jangan. Sebab apa? Sebab esok nya kita belum tahu lagi berapa banyak kerja yang kita akan dapat. 

4. STUDY SMART, DONT STUDY HARD.
Baik, Ehem. Apa definition study hard? Definition dia bila sanggup tak tidur seminggu sebab nak paksa belajar. Sanggup bersengkang mata. No no and never. Otak kita perlu rehat. Perlu masa untuk convert memory dari short term kepada long term memory. Yang jenis memaksa ni lah yang jadi bila masuk exam je blur. Blank, Tak ingat apa-apa. Kerana apa? Kerana korang memang study pulun habis sampai lupa nak tidur. Jadi, memory study tu cuma disimpan dalam short term memory. Otak kita memerlukan tidur, semasa tidur, maklumat yang kita belajar, otak kita akan convert kepada long term memory. Please, tidur sekurang-kurangnya 4 jam sehari, MALAM. 

Analogi yang suka untuk saya sentuh. Kamu study tak berkerdip selama 3 jam berturut-turut. Tanpa rehat. Berapa % atau berapa minit je sebenarnya kamu boleh fokus? Instead of, kamu belajar, kamu study 20 minit, rehat 10 minit. Main game ke, regang-regangkan kaki ke, urut-urut badan ke kejap. Then sambung study lagi 20 minit. Ulang proses. Mana yang lagi banyak kualiti dan ilmu yang kamu boleh serap? :) Pelaburan kita harus  bijak. Terutama dalam bab pelaburan masa. 

Dapatkan kawan-kawan yang arif dalam satu-satu topik tu untuk berbincang. Tapi lagi lah elok kalau kamu terus berjumpa pensyarah untuk bertanya apa-apa keraguan pada kamu. Percayalah, dalam diri seorang pendidik, benda yang paling mereka gemar ialah apabila anak didik dia rajin bertanya. Diri dia akan rasa dihargai. 

Untuk exam purpose, banyakkan merujuk past year question. Student UiTM boleh refer EQPS. Make sure at least 6 set pastyear dah ada dalam simpanan kamu pada minggu kedua atau minggu ketiga setiap semester. Rujuk sub-topic & pattern soalan yang selalu ditanya dalam exam. Tanya pensyarah jawapan dan point apa yang perlu di masukkan dalam jawapan untuk grab extra marks. Pensyarah kamu, dia yang marking kertas kamu, jadi, dia yang lebih tahu jawapan macam mana yang dia nak. Bila kamu bekerja bermula dari awal semester, kamu tidak akan penat di hari-hari terakhir peperiksaan ;) Sediakan skema jawapan kamu sendiri, kalau ragu-ragu boleh berjumpa secara peribadi dengan pensyarah kamu dan tanya kan dia adakah betul "latihan" yang kamu buat. Simpan. Dan buat sebagai rujukan masa study week dan juga sebelum peperiksaan. 

Satu lagi cara utk study smart, bahagikan pastyear untuk kamu siapkan dengan beberapa orang rakan. Ataupun, bahagikan topik utk disiapkan nota. Kemudian, bentangkan dan berbincang sesama kamu. Percayalah, study group yang matang sangat membantu untuk proses pembelajaran di alam degree. 

Jangan kedekut antara classmates. Kerjasama dalam belajar. Kalau kamu faham, ajarkan kawan. Kalau kamu tidak faham, minta kawan ajarkan. Selalu rujuk pensyarah untuk kepastian adakah pemahaman kamu betul atau tidak. 


5. KENALPASTI CARA MEREHATKAN OTAK
Nah yang ini pun penting juga. Kamu kena tahu bagaimana cara menenangkan diri kamu. Kalau saya, saya perlu keluar dan berjalan-jalan, tengok langit, tengok pokok, tengok laut. Mujur kampus depan laut China Selatan haha.. Tengok movie yang korang donlod pirate tu yang light-light. Yang best-best. Jangan tengok Final Destination, jangan tengok filem-filem yang ngeri dan kejam. Jangan tengok cerita hantu atau filem-filem lucah. Ini semua genre yang akan menumpulkan otak kamu. 

Cari benda yang boleh stimulate otak. Contohnya macam main game. Kalau saya, saya kena baca buku yang light, novel ke, komik ke, majalah ke, untuk stimulate dan rehatkan otak :)

Yang muslim, jangan terlalu leka belajar sampai lupa nak solat. Jangan tinggal solat, dan sebolehnya jangan solat lewat. Selalu, setiap hari baca alQuran, Ini semua yang akan membantu menenangkan diri, terutamanya sewaktu musim peperiksaan. Cuba istiamah, kalau boleh sebulan sekali buat qiamullail. Solat di tengah malam, jam 3 atau 4 pagi, atau bila-bila masa sahaja yang kamu terjaga sebelum waktu subuh :) 

Satu lagi perkara yang suka saya amalkan, biasakan diri solat taubat, solat hajat & solat istikharah. Kenapa istikharah? Sebab kita nak mintak petunjuk sub-topic mana yang akan masuk exam. Bunyi macam kelakar dan mempergunakan agama? Pada saya tidak, kita cuma meminta pertolongan daripada Tuhan kita, tak salah kan? Hehe. Betul, kebanyakan masanya datang je rasa-rasa topic mana yang lagi nak kena fokus. Tengok-tengok mmg yang itulah yang masuk exam. Haha. hebat kan kuasa Tuhan :) 


Jadi, cukuplah rasanya untuk perkongsian lima tips ini. Ini cara saya, cuba sesuaikan dengan cara anda. Jangan tiru-tiru. Kemampuan manusia berbeza :) Yang penting sekali, mana kewajipan kita kena buat. Kalau ada yang pegang jawatan, buat kerja dengan betul. Hormat lecturers, jangan sampai pensyarah yang memberi ilmu kepada kita sakit hati dengan kita. Tak berkat ilmu nanti. Hormat kawan-kawan. Biar semua orang senang hati dengan kita :)

Last but not least, lepas betul-betul kita berusaha, usai je menjawab soalan terakhir peperiksaan kertas terakhir, nyanyi la lagu Sufian Suhami tajuk Terakhir. Eh. Tak. Itulah masa kita mula berdoa dan bertawakkal kepada Allah, Percayalah apa jua keputusan yang kita dapat, itulah yang setimpal dengan usaha dan yang terbaik bagi kita. 


Semoga bermanfaat. 

SELAMAT BERJAYA. 


Comments

  1. Terima kasih share kak dayah.
    Tips yang sangat berguna

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_