witir :::

bismillahirrahmanirrahimm..




merujuk kepada  post ini,, setelah aku gelintar seluruh blogpost, ternyata xde pulak isu witir ni sedangkan aku yakin je hari tu dh post pasal ni. neva mind, dh terang lagi bersuluh xde, kita post la.. ape susah, nyeehehehehe~


witir maksudnya ganjil.. ye, kita pon tahu, solat witir ni biasanya orang buat 3rakaat.. 3 kan nombor ganjil? tapi sebenarnya kita boleh je nak buat berapa rakaat pon yg kita nak, asalkan ganjil nombornya. 3rakaat pula bukan dgn satu salam, tetapi dgn dua salam. dua salam bukan maksudnya satu salam ke kiri dan satu salam ke kanan, tetapi maksudnya kita kena buat solat dua rakaat, then proceed dgn lagii satu solat satu rakaat.


apa pula tujuannya witir ni? witir ni antara salah satu sunah rasulallah saw, yang merupakan penutup bagi ibadah solat.. kalo kita kerjakan solat witir, kita xleh dah buat mana2 solat sunat selagi belum masuk waktu subuh hari berikutnya.. sebab kan fungsinya sebagai penutup solat, so, dah tutup xleh dh la.. tapi, dalam kes bila kita dh perform witir, tapi tetiba rasa nak buat solat sunat lagi, ada penyelesaiannya.. jalannya ialah, kita kena 'bukak' balik apa yang dh kita tutup.. makna bukak? 


oke, begini,, kita kan tahu witir tu masudnya ganjil.. so, apabila bilangan rakaatnya tak ganjil, maka secara tak langsung tu bukan namanya solat witir kan? dan apabila statusnya bukan sebagai solat witir, maka tak tertutuplah bendanya kan? paham?
so, maksudnya di sini, apa yang perlu kita buat ialah, contoh, kita dh solat witir 3 rakaat lepas solat isya', katakanlah.. igtkan, kita xterbangun tgh malam.. tapi tgk2 kita tersedar pulak tgh malam.. nak solat, tapi kan dh buat witir? so, kita bgn, solat dgn niat witir, genapkan bilangan solat tersebut, kalo perform satu rakaat pun dh cukup, sebab bila 3 + 1 = 4. 4 pula ialah nombor genap.. 
so, secara otomatiknya, kita dh bukak witir kita.
tadaaaaaaaaaaaaaaa.. simple kan?


biasanya isu ni yang digembar gemburkan masa bulan ramadhan.. masa solat terawih, bila masuk je imam nak solat witir, berpusupusu je makmum kuar.. sebab? ada la bagi alasan, nak solat lagi jap g.. hakikatnya, boleh je nk solat witir. then, bukak la balik kalo betul nak solat,, kan?


then, ada je tanya, nak baca apa masa solat witir, saye tak igt surah yang panjang tu.. 


jawapan aku : maksud solat sendiri ialah ibadah yang dimulai dgn takbiratul ihram beserta niat, yang mengandungi ucapan2 serta pergerakan2 tertentu yg diakhiri dgn salam. yang membezakan solat2 ni hanyalah niat. korang niat je nak solat ape, soal surah ape nak baca dlmnya tu bukan hal pertama, yg penting niat kita.. solat sunatkah? solat wajibkah? dan, apa namanya solat tu? soal lafaz niat pula, yang pntg bukan lafaz niat yang dlm bahasa arab yg fes2 tu, yang penting ialah niat dalam bahsa kita sendiri yang dalam hati tu..
yang ni, korang revise la balik sola rukun2 solat.. ramaaii lagi yang still confuse pasal mana satu rukun, mana satu sunat ab'adh dan mana satu sunat hai'ah.. yang rukun pulak, mana satu yang rukunnya perbuatan, mana satu rukunnya perkataan, dan mana satu rukunnya hati.. korang yang taktahu tu kena tahu tau.. barulah betul boleh sempurna solat kita.. 


got it?

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_